Kuka Katja?

Olen kirkkonummelainen valmennus- ja markkinointijohtaja, yrittäjä, äiti ja Kirkkonummen kunnanvaltuutettu.

Politiikkani kärjet ovat reilu työelämä, toimeentulo eri elämäntilanteissa ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen.

Kasvatustieteen maisterin tutkinnon jälkeen olen työskennellyt opettajana, kurssipäällikkönä ja markkinoinnin parissa. Minulla on myös liikunnanohjaajan ja ravintolakokin koulutus. Seuraavaksi aion oppia lisää tilastollisesta data-analyysista.

Juoksen, fleksaan ja kasvatan salaattini itse. Olen ripillä käynyt ateisti, jonka mielestä naapurin kissa ansaitsee kuningattaren kohtelun. Paras kulkuväline on juna, joka kuljettaa kotiseudulle Pohjois-Karjalaan.

Lähdin politiikkaan mukaan kun huomasin, miten erilaisiin ryhmiin ihmiset jaetaan jo teini-iässä. Yhteiskunnan tuki ei kannattele kaikkia ja siksi tarvitsemme muutoksia sosiaalityön resursseihin, huumausainelainsäädäntöön ja käytäntöihin, joilla ihmisiä autetaan kun elämä ei muuten kannattele.

Uudenmaan julkisen terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen rahoitus ei ole riittävää. Pitkällä aikavälillä hoitajien ja muun sote-alan työntekijöiden palkkojen nostaminen sekä kalliiksi käyneiden yksityisten palvelujen ostaminen on kuihdutettava minimiin. Esimerkiksi lastensuojelu on kallistunut huomattavasti sen jälkeen, kun Uudenmaan oikeistopoliitikot ulkoistivat lähes koko sijaishuollon Espoossa, Kirkkonummella ja Vantaalla.

Ennaltaehkäisy on paras tapa hillitä sosiaali- ja terveyspalvelujen menoja.

Vuonna 2021 julkinen velkasuhde kääntyi laskuun ja jatkaa laskua tänä vuonna. Suomi on velkaantunut muihin EU-maihin nähden keskiarvoisesti, eikä yllä velkaantuneimpien maiden kärkikahinoihin. Valtion talouden alijäämäisyyden syyt ovat korona, Ukrainan sota ja energiakriisi. Ilman niitä budjetit olisivat olleet ylijäämäisiä. Puolustusmenojen lisääminen on myös kasvattanut budjettia. Toisaalta olemme onnistuneet hienosti nostamaan työllisyyden ennätyslukemiin, mikä on auttanut nostamaan verotuloja ja tukemaan näin myös kuntien rahoitusta.

Veroasteemme on nykyään 5 % matalampi, eli valtio kerää suhteellisesti vähemmän verotuloja kuin vuosituhannen taitteessa ja 2010-luvun alkupuoliskolla. Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen veroasteen laskevan 42 prosentista lähelle 40,8 prosenttia seuraavan hallituskauden aikana, ellei verotusta uudisteta. Keinot löytyvät tietysti vaaliohjelmasta.. Jos veropohjaa tiivistetään täsmäkeinoilla, pieni- ja keskituloisten verotusta ei tarvitse nostaa. Valtiollamme menee hyvin, kunhan uusia maailmanluokan kriisejä ei puhkea lähivuosina.

Reilu siirtymä on avaintekijä tasa-arvoisen ja kestävän Suomen luomisessa. Heikoimmassa asemassa olevat eivät saa joutua maksajiksi välttämättömässä muutoksessa kohti ekologisesti kestävää maailmaa. Pidetään huolta toisistamme - rakennetaan kestävä Suomi yhdessä!

Luottamustehtäväni

  • HUS-yhtymän lähipalvelu- ja integraatiolautakunnan jäsen 2022-

  • Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen 2022-

  • Vasemmistoliiton puoluekokousedustaja ja tavoiteohjelmavaliokunnan jäsen, Pori 2022

  • Kirkkonummen Vasemmiston luontotyöryhmän puheenjohtaja 2022-

  • Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaalilautakunnan 1. varajäsen 2022-

  • Kirkkonummen kunnanvaltuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja 2021-

  • Kirkkonummen Vasemmiston sihteeri 2021-